In de tuin verandert alles snel in oktober. De bomen laten hun blaadjes vallen en de zomerbloeiers en vaste planten zijn aan het eind van hun bloeiperiode. Zo niet de violen. Die vinden de lagere temperaturen juist prima en bloeien uitbundig tot de winter invalt.
Viooltje
In de volle grond, in bakken of potten op balkon of terras, de viool (Viola) bloeit overal maandenlang. In de winter bij flinke kou even iets minder, maar in het voorjaar gaat hij weer vrolijk door. Veredelaars en kwekers hebben de mooiste variëteiten gemaakt met gele, witte, roze, blauwe, oranje en rode kleuren. Violen met ogen, vlekken of gezichtjes maken het contrast in de bloem soms nog groter. Er zijn grootbloemige en kleinbloemige violen en tegenwoordig zien we ook meer dubbelbloemige variëteiten. Er zijn zelfs hangviolen die prachtig staan in een schaal of aan de muur in een zak. Mooie namen als Hollandse, Aalsmeerse of Zwitserse reuzen zijn alom bekend bij de grootbloemige violen en bij de kleinbloemige is de Viola cornuta erg populair.
Verzorging viooltje
Of het viooltje nou in de volle grond staat of in bakken, hij doet het eigenlijk overal.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de plant in voedzame grond en geef deze regelmatig water. Wanneer de temperatuur boven het vriespunt is blijft de viool flink doorgroeien en bloeien. De plant verlangt dan een keer per veertien dagen wat extra voeding. Ook door het wegnemen van uitgebloeide bloemetjes blijft de plant rijk bloeien. Nadat de bloei in het late voorjaar is afgelopen kunt u de violen weer vervangen door vrolijke eenjarige zomerbloeiers.