Regentonnen
Alles begint met water. Een kostbaar goed waar fauna en flora niet zonder van kunnen, maar steeds schaarser wordt. Hoog tijd dus om dit nijpende waterprobleem aan te pakken. Met kleine ingrepen bij u en ons thuis komen we al een heel eind. De eerste stap is het opvangen van regenwater in een regenton en dit zuinig (her)gebruiken in uw huis en tuin.
HOE WATER OPVANGEN?
Wist u dat u regenwater perfect kunt gebruiken om uw auto te wassen, de ramen te lappen en de kamerplanten te gieten? Maar hoe vangt u dit regenwater dan op? De meest populaire manier is behulp van een regenton. Met een regenton vangt u eenvoudig het regenwater op en kunt u het water op een later moment (her)gebruiken om tuin- en terrasplanten, of kamerplanten water te geven. Met het plaatsen van één of meerdere regentonnen komt u dus al een heel eind.
Lees meer over duurzaam tuinieren
WAAR PLAATS IK MIJN REGENTON?
Een regenton kunt u makkelijk plaatsen tegen uw huis, tuinhuis, carport, overkapping of buitenliving. Het regenwater dat op het dak belandt, laat u via een regenpijp in de regenton stromen. Een vulautomaat met overloopfunctie is hierbij onmisbaar. Dit stuk zet u tussen de regenpijp en verbindt u met de regenton. De overloopfunctie zorgt er ook nog eens voor dat de regenton nooit kan overlopen. Het teveel aan water wordt via de regenpijp afgevoerd. Wilt u het overtollige niet laten wegvloeien via de regenpijp, maar naar een andere bak of naar de tuin leiden? Dan kunt u de ton met een eenvoudige regentonaansluitset aansluiten op de regenpijp en een overloopslang voorzien om het overtollige water af te voeren naar waar u wenst.
Regentonnen zijn er zowel in ronde als rechthoekige modellen en hebben diverse opslagcapaciteiten. Een regenton past zowel in een grote als kleine tuinen en op het terras. Er is altijd wel een model van Elho of Nature dat voldoet aan uw wensen. U kunt zelfs regentonnen van Nature aan elkaar verbinden met een verbindingsset, zodat u nog meer opslagcapaciteit creëert om uw planten in de moestuin van voldoende water te kunnen voorzien. Op deze manier verspilt u geen water meer en is er altijd genoeg water om de tuin mee te besproeien.
TIPS VOOR HET PLAATSEN VAN EEN REGENTON
- plaats de regenwaterton op een schaduwrijke plek. Zo blijft het water koel en zullen er minder snel algen in het water groeien;
- zorg voor een stevige en vlakke ondergrond. Een volle regenton is heel zwaar;
- plaats de regenton vlakbij een regenpijp. Zo wordt plaatsing heel eenvoudig;
- meet de diameter van de regenpijp en schaf een vulautomaat of regentonaansluiting aan die hierop past;
- zorg dat de regenton voldoende hoog van de grond staat. Zo kunt u makkelijk uw gieter onder het kraantje plaatsen om de gieter te vullen;
- bevestig hoge regentonnen tegen de muur voor extra stabiliteit;
- vermijd dat afgevallen bladeren via het dak en langs de regenpijp in de regenton terecht komen. De bladeren zouden beginnen rotten in het water. Plaats indien nodig een bladvanger.
- zorg dat er in de winter geen water in de regenton blijft staan of wordt toegevoerd. De regenwaterton zou tijdens de vorst kunnen scheuren. U kunt de regenton loskoppelen en leegmaken voor de vorstperiode, of u kunt bij plaatsing van de ton al een vulautomaat installeren met een winter- en zomerstand. Zo komt er geen regenwater meer in de ton in de winter en bespaart u uzelf heel wat werk.
Heeft u nog vragen over de installatie van een regenton? Kom dan gerust even langs in Tuincenter Vincent in Dendermonde. We helpen u graag.
VOORDELEN VAN HET OPVANGEN VAN REGENWATER
Regenwater valt gewoon uit de lucht, is helemaal gratis en bespaart op leidingwater. Bovendien verkiezen planten regenwater boven kraantjeswater en vermijdt u dat zuiver bruikbaar water wegvloeit in de riolering. Dus opvangen maar dat regenwater!