Voorgevormde vijvers, randen en omkadering
Voorgevormde vijvers zijn, zoals de naam al zegt, vijvers die al een bepaalde vorm hebben. U vindt voorgevormde vijvers in het vijver assortiment van Tuincenter-Vincent, te Dendermonde. Kom langs en bekijk ons aanbod vijverartikelen in het tuincentrum.
Wat is een voorgevormde vijver?
Een voorgevormde vijver is een vijver gemaakt van kunststof. Door het materiaal waar deze bakken van gemaakt zijn, worden de vormen eenvoudig gegoten. Hoewel u het misschien niet zou denken, komen voorgevormde vijvers veelvoudig voor. Kijk maar eens bij u in de straat in de voor- en achtertuinen van uw buren. Voorgevormde vijvers kennen namelijk vele voordelen. Zo bieden voorgevormde vijvers:
- mooie en unieke vormen;
- eenvoud in het aanleggen;
- duurzaamheid;
- en zijn uv-ozon bestendig.
U kunt uw voorgevormde vijver eenvoudig inrichten met diverse vijver- en moerasplanten om uw vijver mooi en leuk mee aan te kleden.
Voorgevormde vijver aanleggen
Een voorgevormde vijver is gelukkig eenvoudig aan te leggen. Belangrijk om vooraf rekening mee te houden, is waar in de tuin uw voorgevormde vijver moet komen.
- Kies een plek die in de halfschaduw ligt en met maximaal 6 zonuren per dag, met weinig bomen eromheen zodat er geen bladeren en andere voedingsstoffen in het water terechtkomen. Pas als u deze vraag heeft beantwoord, kunt u op die plek een gat graven.
- Plaats de voorgevormde vijver op de gekozen plaats en markeer de omtrek van de vijver met paaltjes. Teken het diepere binnenste deel af op de grond.
- Graaf eerst het diepste gedeelte uit en vorm vorm vervolgens de verschillende zones en eindig met de vijverrand. Het gat voor de vijver moet ongeveer 10 à 15 cm breder en dieper zijn dan de eigenlijke vijvervorm. Verwijder stenen en wortels uit het gat en breng een 10 à 15 cm dikke zandlaag of lichte stabilisé aan. Stamp alles goed aan zodat er een vlakke en stabiele ondergrond ontstaat.
- Plaats de voorgevormde vijver in het gat om te kijken of de vijver goed past. Zet de vijver waterpas. Vul de vijver vervolgens voor een kwart met water om te voorkomen dat de vijver gaat drijven tijdens het aanaarden.
- Als de vijver voor een kwart gevuld is met water, vult u het gat tot een kwart van de hoogte met zand. Daarna vult u het tweede kwart van de vijver met water en aardt u ook dit tweede kwart van de hoogte aan met zand. Zorg ervoor dat u het zand steeds met een tuinslag inspoelt en goed aanstampt.
- De waterplanten kunt u direct nadat de vijver met leidingwater is gevuld, planten. Langs de vijverrand kunt u oeverplanten en stenen aanbrengen. Vergeet ook niet om om een filter en vijverpomp in de vijver te plaatsen. Samen zorgen deze voor een gunstig waterklimaat voor uw vissen en waterplanten. Wacht ongeveer een maand voordat u vissen in de vijver uitzet.
Bron: Outsideliving - Ubbink
Voorgevormde vijver kopen
U koopt een voorgevormde vijver bij Tuincenter Vincent, te Dendermonde. Wij zijn specialist op het gebied van vijvers en onderhoud. U vindt bij ons voorgevormde vijvers van hoogwaardige kwaliteit tegen de scherpste prijs. Kom bij ons langs voor vrijblijvend advies en informatie over voorgevormde vijvers. Heeft u interesse in een Ubbink vijverbak? Bekijk onze brochure voor het actuele aanbod en de prijzen. Neem gerust contact met ons op voor eventuele vragen rondom vijvers. Wij helpen u graag!
Toch liever zelf de vorm bepalen? Kies dan voor vijverfolie.
Vijvervissen kopen
Hoe houd ik mijn vijver ijsvrij
Wanneer u een vijver met planten en vooral vissen hebt vormt het doorkomen van de winter een uitdaging. Vaak vriest het ’s winters, en een bevroren vijver is om verschillende redenen iets wat u wilt voorkomen. Zo kunnen gassen die zich door decompositie van organisch afval in het water vormen niet meer naar boven komen en kunnen ze een risico vormen voor het welzijn van uw vissen. Hoe houdt u uw vijver dan ijsvrij? Tuincenter Vincent heeft een paar tips.
- Een luchtpomp die bellen naar boven blaast en het wateroppervlak doet bewegen voorkomt dat er op die plek ijs ontstaat. Zo kunnen gassen en vissen naar het oppervlak komen indien nodig.
- Vijververwarming is zeker voor grotere vijvers echt geen overbodige luxe. Deze kan ingesteld worden op een vaste temperatuur en reguleert dan zelfstandig de temperatuur van het water.
- Tot slot kunt u gebruik maken van een ijsvrijhouder. Deze schijf van isolerend materiaal drijft op het water en zorgt dat het water eronder niet bevriest.