Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Vissen beschermen

U heeft het vast al eens meegemaakt. Een schitterende vijver met actieve en gezonde vissen die één na één verdwijnen. Een reiger of hongerige kat is wellicht de dader. Wat kunt u hieraan doen? Wij geven u graag een aantal tips om dit te voorkomen. Heeft u nog vragen? Spring dan even binnen in onze 1000 m² grote vijverafdeling. Onze vakspecialisten helpen u graag verder.

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 11 van 11 producten

Het is echt wel frustrerend om al die tijd en energie die u in uw vijver heeft gestopt, verloren te zien gaan na de passage van een reiger. Hoewel de reiger een bijzonder mooie vogel is, ziet u hem vaak liever niet dan wel in de buurt van uw vijver. Als hij de kans schoon ziet, vist hij dan ook wat graag uw vijver volledig leeg. Eenmaal hij erin geslaagd is een vis te vangen, zal hij blijven terugkeren. Met zijn lange poten stapt hij door het ondiepe water op zoek naar een lekker visje. Die vis is vaak niet snel genoeg om te ontsnappen aan de lange snavel van de vogel. Een volwassen reiger kan een vis tot wel 30 cm in een keer doorslikken!
Katten houden ook wel van vis, maar het loopt meestal niet zo'n vaart dat alle vissen op korte termijn verdwijnen. Een kat is nou eenmaal geen waterliefhebber.

Hoe schrikt u de reiger af?

Er zijn verschillende manier om uw vijvervissen te beschermen tegen reigers. Helaas kunnen we niet garanderen dat ze niet nog eens langs zullen komen. Reigers zijn namelijk heel intelligente dieren die kunnen wennen aan een afschrikmiddel. Ze beschikken bovendien over een hele trukendoos om toch maar tot bij de vijver te kunnen komen.  

Een schrikdraad zoals de Pond protector van Velda om de vijverrand spannen, is een eenvoudige manier om reigers en ook katten weg te houden. Echt heel mooi oogt het uiteraard niet.

Nog een goedkope en effectieve methode is de vijver overspannen met een vijvernet. De reiger en de kat kunnen door de fijne mazen van het net geen visje vangen. Bij kleine vijvers is een vijvernet spannen makkelijk te realiseren, maar bij grote vijvers is dit een hele klus. Visueel is een net over uw vijver ook niet echt aantrekkelijk, maar voor de vallende herfstbladeren is het dan wel weer handig.

Drijvende bollen of heksenbollen op het water zijn ook effectief om reigers op afstand te houden. De bollen reflecteren het daglicht; reigers schrikken van deze onrustige lichtreflecties. Leg er een aantal op de vijver om het effect te vergroten. Ze zijn bovendien zeer decoratief.

Vaak ziet u ook een kunststof reiger aan de rand van een vijver. Het meest efficiënte model is een reiger in dreighouding, met een gestrekte hals en met de bek omhoog. Dit schrikt de territoriale mannetjes af, omdat ze denken dat de plek al bezet is, maar de vrouwtjes trekken zich er niet echt veel van aan. De valse reiger dient u net als de heksenbollen regelmatig te verplaatsen om gewenning te voorkomen.  

Andere systemen, zoals de Laser guard Velda, maken gebruiken van een bewegingssensor om aankomende reigers of katten te detecteren. Met een krachtige waterstraal in de richting van de indringer, felle lichtflitsen die worden afgevuurd of geluiden maken ze de omgeving  onaangenaam voor het aankomende  bezoek. Maar ook hier geldt dat er gewenning optreedt bij de reiger. Afwisselen met schrikmiddelen is dus de boodschap.

Hoe maakt u de vijver reiger onvriendelijk?

U kunt naast de afschrik- of beschermmiddelen nog een aantal zaken ondernemen om het lastig te maken voor de reiger om een visje te vangen:

  • vermijd ondiepe zones in de vijver door steile randen van minimum 50 cm te maken. Een reiger ziet het namelijk niet zitten om zo diep met zijn poten in het water te staan;
  • plant hoge en stevige oeverbeplanting. Dat verhindert hem om aan de oever post te vatten;
  • maak een schuilplaats voor uw vissen. Drijfplanten met grote bladeren zoals waterlelies zijn ontontbeerlijk;
  • kies voor snelle vissen zoals windes die de reiger moeilijk kan vangen.  

Wenst u graag meer uitleg? Kom dan langs bij onze vakspecialisten in ons tuincenter in Dendermonde, mail of bel ons. Wij helpen u graag verder via 052/211404 of info@tuincenter-vincent.be.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.