Vandaag zijn wij helaas gesloten

Moestuinklussen in augustus

Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Zaaien in augustus

Je kunt deze maand al beginnen met zaaien voor volgend jaar, zoals snijbiet, kool en uien. Snelgroeiende gewassen als radijs, spinazie en sla kun je nog steeds zaaien, evenals peterselie, kervel en raapstelen.

Planten in augustus

Voor het komend najaar en de winter kun je nu andijvie, late bloemkool, paksoi, winterprei en late aardappelen planten.

Oogsten in augustus

  • Controleer dagelijks of je komkommers, aubergines, courgettes en pompoenen kunt oogsten. De jonge groenten hebben meer smaak dan de oudere, grotere exemplaren.
  • Ook paprika’s, pepers, mais, klimbonen, rode bieten en uien uit eigen tuin kun je nu verwerken in een smakelijke en gezonde maaltijd.
  • Kijk of je tomaten al mooi rood worden en rijp zijn voor de pluk. Geef ze ook regelmatig speciale vloeibare tomatenvoeding (verkrijgbaar in ons tuincentrum in Dendermonde).
  • Aardbeien kunnen nog steeds geoogst worden; pluk ze met kroontje en al, dan blijven ze langer vers. Je kunt nu ook uitlopers oppotten of ergens anders in de (moes)tuin planten, zodat je straks nog meer aardbeien kunt oogsten.
  • Tal van fruitsoorten kunnen nu geoogst worden. Denk aan rode bessen, bosbessen, bramen, frambozen, kersen, kruisbessen, perziken, peren, pruimen en vijgen.
  • Oogst regelmatig van je kruidenplanten om te voorkomen dat ze doorschieten en ervoor te zorgen dat ze nieuw blad vormen. Snoei de lavendel in vorm als deze is uitgebloeid.

Andere moestuinklussen in augustus

  • Bij natte perioden liggen ziekten en plagen op de loer, zoals de aardappelziekte. Verwijder het blad van aangetaste planten en rooi de aardappels ongeveer 14 dagen later.
  • Haal resten van geoogste groenten weg en gooi ze op de composthoop. Doe dat niet met door ziekte of schimmel aangetaste planten.
  • Snoei leifruit en bind nieuwe scheuten voorzichtig vast.
  • Snoei de framboos en andere bessenstruiken als je de laatste vruchten geplukt hebt.
  • Snoei de zijtakken van de aalbes flink terug om de vorming van nieuwe uitlopers te stimuleren.
  • Snoei fruitbomen die steenvruchten produceren, zoals pruimen, kersen en perziken, nadat je alle vruchten geoogst hebt.
  • Dun druiventrossen uit en knip overhangend blad weg zodat de vruchten genoeg zon krijgen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...
Doen! Bloemen zaaien in het najaar

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.