Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Tuinieren op het Noorden

Tuinieren op het Noorden

Nu het buiten steeds donkerder wordt, is het tijd eens aandacht te besteden aan tuinen die op het noorden liggen. Daar komt elke dag van het jaar weinig tot geen zon. Tips voor planten, struiken en klimmers die gedijen in de schaduw.

Licht en water
Om toch nog iets heel moois van je schaduwtuin te maken is het goed om te weten of de grond er vochtig of droog is. Ook dat is namelijk heel bepalend voor je plantenkeuze; welke planten het er wel of niet goed zullen doen. Dat geldt ook voor de zuurgraad (pH-waarde) van de grond: is deze zuur, of juist alkalisch? Om dit te weten te komen kun je in ons tuincentrum naar bodemtestkits vragen. Een pH-waarde van 7 wordt gezien als neutraal, een lagere waarde betekent een zure grond en een hogere wijst op een alkalische bodem. Een populaire struik die het bijvoorbeeld goed doet in zure, vochtige grond op een schaduwrijke plek is de rododendron.

Schaduwminnaars
Sterke, laagblijvende planten die geschikt zijn als bodembedekkers op schaduwrijke plaatsen zijn daslook (Allium ursinum), mansoor (Asarum) en maagdenpalm (Vinca). Deze blijven ook groen in de winter. Hosta’s en varens hebben het ook naar hun zin in de schaduw. Bloeiende schaduwplanten zijn onder andere elfenbloem (Epimedium), Liriope, lelietje-van-dalen, Kaukasische vergeet-mij-niet (Brunnera), schout-bij-nacht (Rodgersia), prachtspirea (Astilbe) en geraniumsoorten als Geranium nodosum, geranium phaeum, geranium macrorhizzum en geranium maculatum. Mooie schaduwklimmers zijn klimop, klimhortensia en Japanse kamperfoelie (Lonerica japonica). Kijk op het plantenlabel of vraag onze medewerkers of al deze planten van vochtige of droge en van zure of alkalische grond houden.

Tips

  • September en oktober zijn nog prima maanden om nieuwe planten in de tuin te zetten. De grond is namelijk nog warm en vochtig.
  • In de schaduw springen vooral lichte tinten als wit en geel in het oog. Kies dus waar mogelijk voor bontbladige soorten of voor soorten die witte of gele bloemen krijgen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...
Doen! Bloemen zaaien in het najaar

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.