Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Woonplant van de maand augustus: Oncidium

Woonplant van de maand augustus: Oncidium

Elegante Oncidium dansende prinses op de vensterbank. Ze dankt haar bijnaam ‘Dansend prinsesje’ aan de bijzondere vorm van haar bloemen, die gelijkenis vertoont met een prachtig geklede danseres. De Oncidium, oftewel Tijgerorchidee, lijkt in haar hele verschijningsvorm nogal op een stijlvolle, zwierende koningsdochter. Deze Woonplant van de maand augustus gaat maar al te graag samen met jou de dans aan. Maar graag op haar voorwaarden, en zij leidt!

De Oncidium vormt met maar liefst 750 soorten een van de grootste orchideeënfamilies. De orchidee staat voor liefde, schoonheid, rijkdom en luxe. De naam Oncidium is afgeleid van het Griekse woord voor ‘zwelling’, dat verwijst naar de verdikking van de onderste lip van de bloemen. De Oncidium komt oorspronkelijk uit de vochtige subtropen van Noord- en Zuid-Amerika. De plant leeft daar op bomen en struiken, of in rotsspleten, met vaak slechts een laagje mos als bedekking van de wortels.

Dansende prinses
De bloemen zijn verkrijgbaar in talloze varianten: van geel tot rood en van geel met (roest)bruin tot bruin met wit, vaak met een tijgerachtig patroon. Elk exemplaar even elegant, fijntjes, als een dansende prinses. De plant is speels qua bouw: stevige knollen, bochtige, artistiek ogende scheuten en takken. 

Perfecte symbiose
Haar bijnaam Tijgerorchidee verraadt echter al dat de Oncidium geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Ze weet absoluut wat ze wil. Artistiek gaat in dit geval samen met temperament. Wil jij de perfecte relatie met haar aangaan, dan zul je haar een zekere mate van onafhankelijkheid moeten geven. Vrijheid is namelijk voor de Oncidium erg belangrijk om volledig tot ontplooiing te komen. Wanneer jij begrijpt dat een creatieve geest zich volledig vrij moet kunnen bewegen, dan is een perfecte symbiose geboren.

Grote artistieke hoogten
Je beloning zal zijn dat de Oncidium jaarlijks een of zelfs meerdere takken ontwikkelt waaraan de karakteristieke bloemen groeien. Verder ontwikkelt ze luchtwortels, die niet verwijderd mogen worden, want daarmee neemt ze vocht uit de lucht op. Alles wat je verder hoeft te doen, is eens in de week wat lauwwarm water geven en een lichte standplaats op kamertemperatuur kiezen, niet in de directe zon. Dan wil deze prinses graag met jou dansen en kunnen jullie samen tot grote artistieke hoogten stijgen.
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.