Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Water besparen

Water besparen

Op zich is het heerlijk om op een warme zomeravond de tuin te sproeien en zo te ontspannen en tegelijkertijd zelf een beetje af te koelen. Maar wat als u een heel grote tuin heeft? Of heel veel potten? Dan kan het water geven bewerkelijk worden en verbruikt u al snel heel veel water. Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo’n 2200 liter drinkwater gebruikt. Een aantal tips om zuinig met water om te gaan.

Slimme watertips

  • Controleer of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kunt u het gieten of sproeien nog even uitstellen.
  • Water geven of sproeien doet u het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel.
  • Zet de sproeier eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten min of meer gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor het water geven met tuinslang of gieter: liever om de paar dagen een flinke hoeveelheid dan iedere dag een beetje.
  • Maak rond bomen en struiken die u net geplant heeft een dijkje van grond. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
  • Bedek kale grond tussen planten en onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers, zodat de grond het water langer vasthoudt. Of plant bodembedekkers.
  • Zorg voor voldoende onbetegelde plekken in de tuin. Een gesloten bestrating of terras laat geen water door. Kies liever waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of gras.
  • Houd bij het planten rekening met de grondsoort in uw tuin. Kies mediterrane (kruiden)planten en grijsbladige planten en struiken die goed tegen droogte kunnen voor droge plekken. Hortensia’s hebben bijvoorbeeld vochtige grond nodig.
  • Een luchtige bodem houdt meer water vast. Verbeter de grond daarom elk jaar met compost of humus.
  • Koop een regenton.
  • Laat gieters of emmers buiten staan om regenwater op te vangen.
  • Plaats schaaltjes onder potten en bakken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...
Doen! Bloemen zaaien in het najaar

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.