Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Duurzaam tuinieren

Duurzaam tuinieren

De protesten tegen de klimaatcrisis groeien met de dag en 10 oktober is in Nederland door Urgenda uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. Dat het klimaat verandert mag inmiddels wel duidelijk zijn. Tuiniers kunnen op hun manier een steentje bijdragen aan een duurzame wereld en toekomst. Ons tuincentrum in Dendermonde geeft u graag 11 makkelijke tips op het gebied van duurzaam, milieubewust tuinieren.

11 tips voor de duurzame tuin

  1. Gebruik geen pesticiden of chemicaliën, maar natuurlijke producten om tuinmeubels, vlonders en terrassen te reinigen en om plagen als bladluis of slakken te bestrijden.
  2. Maak de tuin niet te netjes, maar laat afgevallen bladeren en takjes liggen. Die trekken insecten en vervolgens ook vogels aan en verrijken uiteindelijk de grond, wanneer ze vergaan en door wormen en ander bodemleven worden ‘verwerkt’.
  3. Plaats hagen in plaats van een houten schutting om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van wilgentenen of bamboe. Gebruik zo veel mogelijk duurzame, gerecyclede of lokale harde materialen in de tuin.
  4. Vervang stenen en tegels zo veel mogelijk door planten, zo voorkomt u wateroverlast en biedt u beschutting en voedsel aan kleine dieren en insecten.
  5. Maak een composthoop of begin een wormencompostbak. Zo kunt u uw keuken- en tuinafval recyclen, hoeft dat niet door de gemeente te worden afgevoerd en heeft u gratis en voor niets goede compost voor uw tuinplanten.
  6. Zorg voor een gevarieerde (inheemse) beplanting, met bollen, vaste planten, een- en tweejarigen, struiken en bomen. Nuttige insecten, waaronder bijen, en kleine dieren als vogels en egels, hebben daar baat bij. Zelfs op een balkon of dakterras kunt u bollen, planten, eenjarigen en kleine (bessen)struiken als voedingsbron voor bijen, vlinders en vogels in bakken en grote potten zetten.
  7. Leg een groen dak aan, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes zoals Sedum, eventueel aangevuld met zonnepanelen. Goed voor de isolatie, de reductie van fijnstof, het dempen van geluid, het opvangen van regenwater, voor insecten en dus ook weer voor vogels.
  8. Water in de tuin, of het nu een vijver of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren aan en vangt overtollig regenwater op.
  9. Installeer een regenton, zodat ukunt besparen op kraanwater en natte voeten voorkomt.
  10. Kies voor tuinverlichting van zuinige led-lampen.
  11. Hang een vogelnestkast op en plaats een (al dan niet zelfgemaakt) insectenhotel.
     

Meer tips om duurzaam te tuinieren

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wintertips voor huis- en tuindieren

Wij geven graag een paar handige wintertips om jouw huis- en tuindieren het nieuwe jaar ook op een prettige, veilige en gezonde manier in te laten gaan. 

Lees meer...
Moestuinieren in de winter

Wij geven je tips en tricks voor moestuinieren in de winter.

Lees meer...
Neem winterstekken!

Het klinkt raar, maar het kan: stekken nemen in de winter!

Lees meer...
Kerstboom eruit: recyclen maar!

De feestdagen zijn weer achter de rug, grote kans dat de kerstboom al behoorlijk begint uit te vallen. Tijd om de kerstboom en kerstgroen te recyclen!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.