Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Algen bestrijden

Heeft uw vijver ook last van algen of ziet het water groen? Niets is zo vervelend! Algen maken van het vijverwater een groene boel, bederven het vijverplezier en beperken de plantengroei. Maar geen paniek! Bij Tuincentrum Vincent helpen we u graag bij het bestrijden van algen op een duurzame manier.

Draad- en slijmalgen  |  Groen water -zweefalgen 

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 10 van 10 producten

Soorten algen

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten met welke algensoort u te maken heeft. Kleurt het water groen? Dan heeft u te maken met zweefalgen. Vormen de algen draden en/of zijn ze slijmerig? Dan zijn draadalgen de boosdoeners. Ook blauwalgen kunnen voorkomen in de vijver. U ziet dan een blauwgroene, olieachtige laag op het water. De bruinalgen in de vijver vormen dan weer een stevige, vastgehechte bruine laag aan de vijverwanden.

Zweefalgen of groen water

Zweefalgen zorgen ervoor dat het vijverwater groen ziet en groeien razendsnel. De groei van de zuurstofplanten stagneert en de vissen ziet u niet meer zwemmen. De waterkwaliteit is verre van optimaal. Zweefalgen ontwikkelen zich sneller in jonge vijvers met voedselrijk water en door heel veel zonlicht. Een vijver ligt dan ook best een 6-tal uren in de zon om een goed biologisch evenwicht te kunnen verkrijgen. Waterplanten krijgen zo genoeg licht om te groeien en het vijverwater heeft dan een ideale temperatuur.

Tips om de vorming van algen af te remmen

De vorming van algen kunt u sterk afremmen, maar nooit uitsluiten. Een aantal tips:

  • plaats meer vijverplanten;
  • verwijder vuil van de bodem en maak de filter schoon;
  • voer de vissen niet te veel. Zorg dat de vissen het uitgestrooide voer binnen een paar minuten opeten;
  • verwijder regelmatig en zoveel mogelijk de draadalgen uit de vijver;
  • controleer de kwaliteit van het vijverwater met een testset van Velda en pas zo nodig de waterwaarden aan;
  • breng vijversubstraat aan op de bodem van de vijver. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van waterzuiverende bacteriën en micro-organismen.

algen bestrijden tuincenter vincent

UVC toestel

Heeft uw vijver toch nog te vaak groen water ondanks het toepassen van bovenstaande tips? Plaats dan een UVC toestel of UV filter. Dit toestel houdt het water van uw visvijver, maar ook van de zwemvijver of spiegelvijver, in combinatie met pomp en filter, helder. Het vijverwater wordt langs een lamp gepompt die ultraviolet licht uitstraalt. Het licht doodt zweefalgen en andere schadelijke organismen. Wij hebben in ons tuincentrum in Dendermonde verschillende UVC toestellen. De UVC toestellen en UV vervanglampen kunt u bij Tuincentrum Vincent ook online kopen.

Draadalgen of slijmalgen

Heeft uw vijver ook al last gehad van draadalgen? In feite zijn deze algen ook waterplanten die enorm kunnen woekeren doordat er te veel voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Draad- of slijmalgen kunt u zowel manueel als met milieuvriendelijke producten van Vijvertechniek en Colombo te lijf gaan. Voor een optimaal resultaat controleert u best eerst de waterkwaliteit met de testset van Velda voordat u de  algenproducten gebruikt. Bij het gebruik van deze producten raden we altijd aan de pomp te laten draaien, zodat er voldoende zuurstof in de vijver aanwezig is. Het UVC toestel moet u echter wel een tijdje stilleggen.

Aanplanten van oever- en moerasplanten en waterlelies

Een oplossing op lange termijn is het meer aanplanten van oever- en moerasplanten en waterlelies. Hoe groter het plantenbestand, hoe minder de groei van draadalgen. De waterplanten nemen namelijk de voedingsstoffen op die de algen nodig hebben om te kunnen groeien.

Blauwalgen en bruinalgen

Blauwalgen in de vijver zijn geen algen, maar bacteriën. Indien ze aanwezig zijn in de vijver wijst dit op een grote aanwezigheid van voedingsstoffen en een slecht of niet werkend filtersysteem. Deze algen zijn vaak toxisch en gevaarlijk voor de gezondheid van mens en dier. Zorg er dus voor dat er in uw vijver een goed biologisch evenwicht heerst. D.w.z. helder water, beperkt visbestand en veel oever- en zuurstofplanten.

Bruinalgen daarentegen, die zich vasthechten als bruine laag aan de vijverwand, hebben weinig voedingsstoffen en licht nodig om te kunnen groeien.

Tips tegen bruinalgen

Hoe kunt u de vijver vrijhouden van bruinalgen die zelfs diep in het water kunnen leven?

  • test het vijverwater regelmatig en onderneem actie om terug een goede waterkwaliteit te verkrijgen;
  • zorg dat de vijver voldoende zon krijgt. Een 6-tal uur is voldoende;
  • haal rottend materiaal regelmatig weg;
  • plant veel snelgroeiende zuurstofplanten in de vijver.

De vijverartikelen van Oases en Velda leveren wij zowel in België als Nederland. Weet u zich geen raad? Geen nood! Onze vijverexperten helpen u graag. Kom gerust langs in ons tuincentrum in Dendermonde, gelegen tussen Aalst en Sint-niklaas. Bellen of mailen mag uiteraard ook: 052/21.14.04 of info@tuincenter-vincent.be

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.