- Verwijder dode planten en bladeren: Afgevallen bladeren kunnen het water vervuilen en algengroei bevorderen. Gebruik een vijvernet om het drijvende afval te verwijderen en knip afgestorven planten terug.
- Zorg voor een goede waterkwaliteit: Voeg in de herfst bacteriën toe om het biologisch evenwicht te bevorderen. Dit helpt om het vijverslib en organisch afval af te breken.
- Check de vijverpomp en filter: Een goed functionerende pomp en filter zijn essentieel voor een gezonde vijver. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van vuil en indien nodig, vervang of reinig ze. In de winterperiode neemt de algengroei af. Omdat de uv-lamp in deze periode geen effect heeft, kun je deze gerust uitschakelen.
- Plaats een ijsvrijhouder: Wanneer de vijver dichtvriest, kan een ijsvrijhouder zorgen voor zuurstoftoevoer en gasuitwisseling. Dit voorkomt dat schadelijke gassen zich ophopen in de vijver.
- Voedingspatroon vissen: Als de temperatuur daalt, vermindert de stofwisseling van de vissen. Verminder de hoeveelheid voer en schakel over op speciaal wintervoer. Stop helemaal met voeren als de temperatuur onder de 6°C komt.
Daarnaast is belangrijk dat de vijver diep genoeg is. Als je vijver niet diep genoeg is, kunnen vissen bevriezen. Overweeg om de vijver dieper te maken of verplaats de vissen naar een binnenlocatie tijdens de koudste maanden.
Het winterklaar maken van je vijver kan in eerste instantie misschien als een uitdaging klinken, maar met de juiste zorg en aandacht kan je ervoor zorgen dat je vijver en zijn bewoners gezond en wel de winter doorkomen. Het is de investering in tijd en moeite meer dan waard!