Vandaag zijn wij helaas gesloten

Pot en kuipplanten verzorgen

De lente komt in zicht! Je kunt je nu al uitleven met bloeiende voorjaarsbolletjes, violen en primula's voor een flinke dosis vrolijke kleuren op je terras of balkon. Die kunnen ook best wel wat kou aan. Het is ook een goede tijd om de vorstgevoelige pot- en kuipplanten die je nu in de winterberging hebt staan te controleren en te verzorgen. En ze langzaamaan klaar te stomen voor het nieuwe tuinseizoen. Ons tuincentrum in Dendermonde geeft je een paar handige tips & tricks.

Kuip- en potplanten in de winterberging: hoe en wat

Vroeger werden kuipplanten in de winter in een serre of oranjerie gezet om ze daar te laten overwinteren. Dat waren vooral vorstgevoelige, mediterrane soorten, zoals citroen- en sinaasappelboompjes. Vandaar de naam 'oranjerie'. Tegenwoordig bedoelen we met 'kuipplanten' eigenlijk alle vorstgevoelige planten en struiken, zoals oleander, olijf, bougainville, Mandevilla en mannentrouw (Plumbago). Die staan in een 'kuip', grote pot of bak, zodat je ze aan het eind van de herfst, begin winter, naar een vorstvrije plek kunt verplaatsen. Dat kan bijvoorbeeld in de schuur, garage, kas of een onverwarmde kamer. Daarnaast heb je vorstgevoelige potplanten, zoals de potgeranium (Pelargonium), citroenverbena (Verveine) en fuchsia's. Deze populaire balkon- en terrasplanten en de stekken ervan laat je ook overwinteren op een vorstvrije plek.

Pot- en kuipplanten verzorgen: de do's and don'ts!

Verzorgingstips voor je winterslapers

  1. Zorg voor licht en ventilatie: Zet, afhankelijk van de ruimte waar je vorstgevoelige planten overwinteren, regelmatig een deur of raam open, zodat je planten frisse lucht en voldoende licht krijgen.
  2. Geef weinig tot geen water: Je planten zijn in winterslaap. Het is nog koud en relatief donker. Het is verbazingwekkend hoe weinig water ze nu nodig hebben. Vooral als ze in de schuur of garage staan. De gouden truc om te weten of ze water nodig hebben? Voel met je vingers aan de aarde! Is deze kurkdroog, dan geef je ze een klein beetje water. Is de aarde nog vochtig? Dan hebben ze niks nodig.
  3. Opfrisbeurt: Controleer regelmatig of er geen spintmijten of andere beestjes en dorre bladeren aan je planten zitten. Verwijder die dan meteen, zodat je planten gezond blijven en de groene bladeren meer licht vangen.

Pot- en kuipplanten verzorgen: de do's and don'ts!

Wanneer kunnen ze weer naar buiten?

Afhankelijk van het weer, kunnen je kuip- en potplanten in principe pas met IJsheiligen (medio mei) naar buiten. Dat doe je niet in een keer, want de overgang moet niet te groot voor ze zijn. Je laat ze eerst 'afharden' en zet ze beter niet meteen in de volle zon. Wanneer het tijd is om 'de bloemetjes weer buiten te zetten' geven we je natuurlijk weer de nodige praktische tips en informatie. Ondertussen kun je ook aan de slag met het verpotten van je kamerplanten. Daarover binnenkort meer, of laat je in ons tuincentrum in Dendermonde informeren door een van onze medewerkers.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 grote en kleine tuinklussen voor april

April doet wat ‘ie wil, dus kies tussen de eventuele hoosbuien en voorjaarsstormen door een dag met een warm lentezonnetje voor deze 15 tuinklussen en -klusjes.

Lees meer...
Welke planten ondersteunen de biodiversiteit in de tuin?

Een biodiverse tuin is een levendige tuin vol leven. Door de juiste planten te kiezen, help je bijen, vlinders, vogels en andere dieren aan voedsel en schuilplaatsen. Maar welke planten dragen echt bij aan de biodiversiteit? In deze blog ontdek je hoe je jouw tuin aantrekkelijk maakt voor allerlei dieren en welke planten daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees meer...
Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Hulp nodig?

 

 

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Neem contact op