TURKSE TULBAND
Oorspronkelijk komt de tulp uit Centraal-Azië, maar de bol wordt vooral geassocieerd met Nederland, dat de meeste gecultiveerde tulpen produceert en exporteert. Nomaden namen de bloemen ooit mee naar Turkije. De sultans daar droegen vervolgens lange tijd een tulp op hun tulband. Aan dit gebruik dankt de tulp zijn naam, die is afgeleid van ‘tulipan’, het Perzische woord voor tulband. De bollen kwamen eind zestiende eeuw naar onze contreien.
TIPS VOOR TULPENBOEKETTEN
In een vaas bloeien tulpen relatief kort, meestal hooguit een week, maar omdat ze van januari tot eind april zo overvloedig voorradig zijn, zijn ze in deze periode voordelig geprijsd.
Zo zorg je ervoor dat je bos tulpen zo lang mogelijk meegaat:
- Rol de tulpen, voordat je ze op hun definitieve plek zet, eerst in een krant en laat ze op een koele plek minstens een uur in schoon water met snijbloemenvoedsel staan.
- Snij met een schoon en scherp mes het witte uiteinde van de steel schuin af en schik de bloemen in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel.
- De tulpen groeien altijd nog door; houd daar rekening mee bij de keuze van de vaas en de manier waarop je ze schikt of ze combineert met andere snijbloemen.
- Narcissen en tulpen gaan niet samen in een vaas, omdat narcissen een stof afscheiden die de houdbaarheid van de tulpen niet ten goede komt.
- Zet de tulpen niet in de volle zon, niet naast of boven de verwarming, bij een schaal met fruit of in de tocht. Zet ze indien mogelijk ’s avonds op een koelere plek.
WIST JE DAT...
Wist je dat het op 21 januari 2023 nationale tulpendag is in Nederland?
Op deze dag wordt overal in Nederland de aftrap gegeven voor het tulpenseizoen.