Geen snijbloem zo sterk als de anjer!
GODDELIJK
Als we anjers goddelijk noemen dan is daar een goede reden voor. De botanische naam, Dianthus, is afgeleid van de woorden dios, god, en anthos, bloem. Letterlijk godsbloem dus! Een treffend gekozen naam, want de glorieuze kleuren en geuren zijn hemels.
Hartstocht, verlangen en grilligheid; dat is de symboliek van de anjer in het algemeen. De verschillende kleuren anjers hebben daarnaast ieder hun eigen, unieke betekenis:
- Lichtrood: bewondering
- Donkerrood: liefde, genegenheid en verlangen naar iemand
- Wit: toewijding, waardigheid, pure liefde en geluk
- Roze: “Ik zal je nooit vergeten”
- Paars: grilligheid
- Geel; afwijzing, minachting en teleurstelling
- Wit/rood gestreept: weigering
VOOR IEDER WAT WILS
Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagnekleur, zacht oranje, zalmroze, wit of combinaties van kleuren: de anjer laat de consument kiezen uit een brede range kleuren. Er is de anjer met één bloemknop en de trosanjer met meerdere bloemen. Ook wat betreft de bloemblaadjes kunt u goed variëren. Ze hebben uiteenlopende vormen aan hun randen; rond, gekarteld of gefranjerd. De anjer is dus met recht een prachtige hoofdrolspeler of toevoeging in iedere vaas.
VERZORGINGSTIPS
Als je een verse boeket anjers thuis brengt, laat ze dan eerst een paar uurtjes op schoon water acclimatiseren, waarna je met een scherp mesje één centimeter van de stelen schuin afsnijdt. Anjers zijn daarbij zeer gevoelig voor ethyleengas, zet ze dan ook ver van een fruitschaal af.
- Met een scherp mes circa 1 cm van de steel schuin afsnijden.
- Daarna in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel plaatsen. De vaas regelmatig bijvullen met water waarin snijbloemenvoedsel is opgelost.
- Snijbloemenvoedsel geeft een betere uitbloei met grotere bloemen en een betere kleur.
- Laat geen blad in het water hangen. Het water vervuilt dan snel, wordt troebel en gaat sterk ruiken.
- Niet in de volle zon zetten.