Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Doorstroomfilters

Een doorstroomfilter wordt door een pomp gevoed die in het water ligt. De filter vormt het hoogste punt van deze reinigingskringloop van waaruit het water weer terug naar de vijver stroomt. Voor de reiniging van het water zorgen speciale filtermousses die niet alleen mechanisch, maar ook biologisch werken, want hierin vormen zich na verloop van tijd vlijtige micro-organismen die de overtollige voedingsstoffen in het water afbreken. 

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 11 van 11 producten

Voordeel doorstroomfilter

Het voordeel van doorstroomfilters: ze liggen boven de grond en zijn daardoor gemakkelijk te bereiken. De reiniging en het onderhoud is dus snel gebeurd. Een doorstroomfilter is optimaal geschikt voor:

  • middelgrote tot grote vijvers tot 140m³ (zonder vissen)
  • vijvers met visbestand, ook koivijvers
  • hoge circulatievolumes
  • staan boven de waterspiegel of beekloop = makkelijk onderhoud

Schematische weergave: doorstroomfilter in combinatie met filter- en beeklooppomp

Waar plaatst u een doorstroomfilter?

Een doorstroomfilter werkt samen met een vijverpomp. De reden hiervoor is dat een doorstroomfilter boven het waterpeil geplaatst wordt, en het water dus een zet nodig heeft om in het filter te komen. Doordat het water door de box heen stroomt is het belangrijk dat de uitgang hiervan boven het water hangt. De zwaartekracht trekt dan het water uit het filter. Wanneer het filter en het waterpeil even hoog staan zal de bak vollopen en is er geen sprake van een waterstroom. Houd daarnaast rekening met het volume van de vijver en de vispopulatie. In een grote vijver is vanzelfsprekend een groter filter nodig en bij een kleinere vijver volstaat een kleiner filter.
 

Wat gebeurt er in het doorstroomfilter?

Wat er precies in een doorstroomfilter gebeurt kan wisselen per filter. Gebruikelijk is dat er filtermousses in geplaatst zijn. Het water stroomt hier doorheen, en per mousse zal het water meer en meer gereinigd worden. Deze mousses hebben verschillende dikten, zodat ze elk een eigen formaat vuil kunnen opvangen. Een andere functie van de filtermousses is het omzetten van schadelijke stoffen naar non-schadelijke stoffen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan ammoniak en nitriet.
 

Onderhoud van een doorstroomfilter

Het onderhouden van een doorstroomfilter is gelukkig erg simpel. In slechts 10/15 minuten kunt u al klaar zijn met het schoonspoelen van het geheel; doe dit ongeveer om de week. Houd er rekening mee dat alle stroom is uitgeschakeld en was de onderdelen vervolgens in vijverwater. Dit is een belangrijke stap, omdat de goede bacteriën die zich in het filter bevinden levend moeten blijven. Het enige verdere onderhoud is het verbergen van het filter. Hij staat boven de grond en dat ziet er niet altijd even fraai uit. Verberg hem daarom met bijvoorbeeld wat stenen en planten.
 

Advies bij aanschaf van een vijverfilter

Heeft u vragen over deze filter, zoekt u nog een ander type of weet u niet welke filter u nodig heeft? Kom langs in ons tuincentrum in Dendermonde, gelegen tussen Aalst en Sint-Niklaas. Op onze 1000m² grote vijverafdeling geven wij u graag deskundig advies in elk waterproject! U kunt bij ons terecht voor zowel kleine vijvers als terrasvijvers, grote vijvers en koivijvers, zwemvijvers en waterzuiveringsvelden.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.