Verzorging van kruiden
Tuinkruiden zijn gemakkelijk te kweken. Veel ervan zijn vaste planten, die zich sterk vermeerderen. Met een kruidentuin, eventueel afgezet door haagjes van buxus of lavendel, creƫert u een heel speciaal plekje in uw tuin. Een plekje dat de aandacht blijft trekken met zijn subtiele bloementjes en heerlijke geuren. Deze tips helpen u op weg.
De plaats
De meeste kruiden houden van zon en hebben een hekel aan teveel water. Kies voor uw tuin- kruiden een standplaats met een goede afwatering en werk de grond flink los. Zware kleigrond kunt u het beste een winter omgespit laten liggen. Dan kan de vorst de grote kluiten afbreken. Verbeter de grond van uw kruidentuin voor het planten met organische mest en compost. Gebruikt u regelmatig kruiden bij het koken, dan is een plekje niet ver van de keukendeur natuurlijk erg handig. Over het gebruik van kruiden in huis is een aparte tip verschenen.
Onderhoud
Ruim de kruidentuin elk jaar op om te voorkomen dat de sterk groeiende soorten de overhand krijgen. Woekerende kruiden als bijvoorbeeld munt, citroenmelisse of lievevrouwebedstro kunt u in een ingegraven pot of in een bak planten om de wortels in toom te houden. Zorg wel voor afvoergaten in de bodem. Snoei dode of lelijke scheuten vlak boven de grond af en knip ook al te hard groeiende houtige takken terug. Plant eens in de drie Ć vier jaar alle kruiden opnieuw aan met jonge plantjes.
Zon en schaduw
Kruiden hebben speciale wensen en ze zullen het beter doen als u hier rekening mee houdt. Tijm, lavendel, bonenkruid en rozemarijn houden van een zonnige, droge plek. Lavas, koriander, smeerwortel, engelwortel, knoflook en tuinkers hebben graag wat meer vocht. Kruiden die meer schaduw op prijs stellen zijn onder andere peterselie, lievevrouwebedstro en over het algemeen de soorten met lichte of goudkleurige vlekken op de bladeren. Het plantenetiket geeft u meer informatie over de beste standplaats.
Kruiden in potten
Ook als u een balkon of terras heeft, kunt u een kruidentuintje aanleggen. Zet een paar potten of bakken in een groepje en zorg voor een mooie compositie van verschillende bossige, hoogopgroeiende en hangende kruiden. Kruiden in potten moet u vaker water geven, ook de soorten die in de volle grond met een droog milieu genoegen nemen.
Tip: in een bak, die u buiten uw keukenraam hangt, kunt u de meest gebruikte, kleinblijvende keukenkruiden kweken, zoals peterselie, bieslook, tijm en basilicum.
Vermeerderen
Houtachtige tuinkruiden, bijvoorbeeld lavendel, kunt u vermeerderen door zogenaamde hielstekjes. Scheur jonge zijscheuten van de oudertak af waarbij er een dun plakje van de tak meekomt. Snijd de punt van dit āhieltjeā af, doop het stekje in een groeimiddel en plant het in een bak. Veel tuinkruiden kunt u ook in het vroege voorjaar eenvoudig uitgraven en scheuren.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over tuinkruiden wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.