Wat kan jij doen?
Duurzaamheid is een term die alom vertegenwoordigd is. Je kan er niet meer om heen.
Wat kan jij nu precies doen? Wat is dat nu precies duurzaamheid? Hoe kan je duurzamer gaan leven? Welke toepassingen kan jij makkelijk thuis doen? En waar kunnen wij jou bij helpen of ondersteunen?
Dat lichten we graag even toe in de tekst hier onder.
Schat het niet verkeerd in, door duurzaam jouw leven in te richten, help je niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee. Je hebt er zelf dus ook voordeel bij en zelfs nog veel meer dan je zelf op het eerste zicht zou denken.
Wij, langs onze kant, zitten in ons Tuincentrum ook niet stil. We dragen graag ons steentje bij.
Wens je meer te weten te komen over wat wij nu precies in ons bedrijf doen om meer duurzamer te werk te gaan? Dan kan je hier lezen.
TIP 1 – Vang regen op en hergebruik – VERMINDER je waterfactuur :
In tijden van klimaatverandering is wateropvang en hergebruik belangrijker dan ooit.
Door hevige buien en extreme droogte moet water niet alleen beter worden afgevoerd, maar ook beter worden opgeslagen. Vanuit Tuincenter Vincent denken wij graag mee met onze klanten en willen we graag meegeven, wat nu juist het belang van wateropvang inhoudt.
Eerst en vooral, kan je door regenwater op te vangen, zelf gaan besparen, tot 65% op je waterfactuur bijvoorbeeld.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om je toilet door te spoelen, voor je wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme zet, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te gaan wassen.
Hoe kan je nu regenwater best gaan opvangen? Meest aangeraden is om een regenwaterput te gaan plaatsen. Regenwater wordt dan van je dak opgevangen in een waterdichte tank. Via een pomp wordt dit water binnen naar je woning geleid, om dan te gaan gebruiken voor je toilet of wasmachine. Hiervoor dien je een tweede watercircuit aan te leggen. Je voorziet best de mogelijkheid om de put bij te vullen of om te kunnen overschakelen op kraanwater, voor als je put komt leeg te staan. Is er te veel regen geweest? Dan loopt je regenwaterput over naar een infiltratievoorziening, zo kan het water terug de grond in. Of naar je wadi in de tuin, een ondiepe put waar je planten kan in plaatsen.
Pompen, aansluitstukken of darmen kan je zeker in ons Tuincentrum vinden. Voor aanleg van een regenwaterput, raadpleeg je best een vakman.
Je ziet, een regenwaterput is een goede investering, voor jouw rekening en om het milieu een handje te helpen.
Hoe kan je nu nog meer wateropvang en opslag doen? We geven alvast graag enkele tips mee.
-
Je kan een regenton gaan gebruiken – met het opgevangen water kan je je tuin begieten in droge periodes of zelfs gebruiken voor je kamerplanten.
-
Nog een goede oplossing is een groendak plaatsen met grind. Net als het grind zal het groendak of sedumdak beschermen tegen uv-straling en heeft het een grotere buffercapaciteit. Het houdt regenwater dus langer vast.
-
Water bergen op een plat dak is ook een mogelijkheid – Bespreek deze optie zeker met jouw architect of aannemer. Je kan dit doen door middel van een kleine drempel te maken op je plat dak, net voor de ingang van de regenpijp. Hiermee houd je het water tijdelijk vast. Zodra het de rand bereikt, kan het water overlopen naar de regenpijp. Een laagje regenwater op het dak heeft een verkoelende werking in de zomer.
Nu, dat overtollig water kan je dan slim gaan gebruiken in en rond je huis, zoals we al mee gaven. We geven ook graag enkele tips om je waterverbruik te beperken of om je overtollig water slim te gaan gebruiken.
-
Zet planten in je tuin die minder water nodig hebben, bv.: echinacea, agastache,.. deze kunnen namelijk beter tegen de droogte– let wel op, waar je deze planten dan plaatst in je tuin, als je twijfelt kan je aan onze winkelmedewerkers meer uitleg vragen.
-
Je kan je regenpijp afkoppelen en als overloop een Wadi in de tuin plaatsen, in deze wadi kan je dan oeverplanten plaatsen. Je overtollig water heeft zo zijn nut en je hebt er een fijn tuinparadijsje bij voor vogels, insecten en kleine reptielen.
-
De Olla waterkruik kan je gaan gebruiken in je moestuin of tussen je planten – deze kruik geeft langzaamaan water af aan je planten. Vullen en klaar en jij hoeft niet te veel te gaan gieten.
-
Zo is er ook de kleinere waterdruppelaar– deze geeft langzaamaan water af aan je planten en is makkelijk bruikbaar in huis of voor planten in een pot.
-
Ben je op vakantie of wil je je planten slim gaan bewateren? Gebruik dan het microdrip systeem van Gardena voor je tuin of terras of zelfs in je veranda of tuinkamer – Zo kan je minder water gaan verbruiken en toch al je planten van voldoende water voorzien.
-
Nog een laatste tip, installeer een water teller aan je kraantje buiten, zodanig dat je je exact verbruik weet en kan bijhouden.
TIP 2 – Help de natuur, beperk wateroverlast – Gebruik water- doorlatende verharding
Door waterdoorlatende en -passerende verharding te gaan gebruiken in onze tuin, zorgen we ervoor dat er meer hemelwater kan infiltreren, waardoor het grondwater wordt aangevuld. Zo is er ook minder druk op de rioleringen en kunnen we langere periodes van droogte beperken.
Zo helpen we de natuur, onze eigen tuin en dus ook ons zelf.
Door de jaren heen, daalt het grondwaterpeil langzaam maar zeker. Dit is zelfs al 30 à 40 jaar merkbaar.
Verder, als je minder bestrating in je tuin hebt en meer groen (beplanting), is het in de zomer ook koeler in je tuin. Dat noem je dan win-win, toch?
We geven graag enkele tips mee, hoe je dat nu kan gaan toepassen:
-
Leg grindpanelen in je tuin, deze zijn waterdoorlatend en je kan ze opvullen met een (kiezel)steen naar keuze, in de kleur die jij wil.
-
Een terras in hout aanleggen met houten terrastegels of terrasplanken helpt ook meer water in je tuin te laten vloeien.
-
Als je struiken & bomen gaat aanplanten in je tuin, zorg je er voor dat je meer schaduw creëert, je helpt de natuur en het overtollig water voedt je planten.
-
Als je planten borders aanlegt in je tuin, heb je meer planten in je tuin die overtollig water kunnen opnemen. Meer planten, minder wateroverlast! Dit is een kleine ingreep die toch een groot verschil kan maken.
-
Toch liever een mooi grasperk? Graszoden leggen in plaats van tegels is altijd een goed idee.
Al de bovenvermelde oplossingen, bieden wij aan in ons Tuincentrum. Heb je hier nog vragen over of overleg je liever eens met ons? Kom gerust eens langs, wij helpen u graag verder.
TIP 3 – Voorkom onkruid op mileuvriendelijke wijze - Gebruik waterdoorlatende afdekmaterialen
Onkruid, dat vinden wij allemaal vervelend. Niets zo lastig als een mooi aangelegde border waar steeds hardnekkig onkruid in terug komt.
Als je je onkruid op een milieuvriendelijke wijze gaat aanpakken, is dat niet alleen goed voor jezelf, ook voor je tuin en alle fauna erin.
Hoe kan je nu op natuurlijke wijze onkruid gaan bestrijden?
-
Plaats schors in je tuin als bodembedekker, dit gaat het onkruid tegen en oogt nog eens lekker natuurlijk.
-
Je kan ook een mooie rij bodembedekkers planten, we geven alvast de meest gebruikte bodembedekkers mee tegen onkruid:
- Carex morrowii – wintergroen siergras
- Cotoneaster – kruipende dwergmispel met wortelende takken, met kleine witte bloempjes
- Pachysandra – groenblijvend met grove tanden
- Hedera helix (klimop) – sterk groeiend met glimmend blad en kan op elke plek geplaatst worden (zon, halfschaduw en schaduw)
- Geraniums (ooievaarsbek) – dichte mat van kleine blaadjes met in het voorjaar bloemetjes, ook toepasbaar op elke plek
- Vinca minor – kleine maagdenpalm, verkrijgbaar met witte, paarse of violet kleurige bloemen
- Waldsteinia ternata – frisgroen blad en in het voorjaar heldergele bloemen
-
Gebruik zeker geen bestrijdingsmiddelen, maar denk aan permacultuur – je kan je perk eerst afdekken met verteerbare gronddoek, dit verteerd en onkruid verdwijnt.
-
Verder is mulchen ook een vaak toegepaste milieuvriendelijke oplossing – ook goed om nachtvorst tegen te gaan en zo kan je direct je grasmaaisel, compost, .. kwijt. Hiervoor kan je de Esschert compostemmer voor in huis gebruiken, makkelijk en mooi om je compost te maken OF de bladverzamelaar van Gardena . Zo verzamel je organisch materiaal om te gebruiken in je tuin en kan je het op de gewenste plekken leggen.
-
Schoffelen & schrapen tegen onkruid is een goed gekende methode. Deze is niet alleen goed voor je fysiek, het zorgt er ook voor dat je stress kan verminderen. Hiervoor hebben wij schoffels en schrapers van zowel Gardena als Polet in onze winkel.
-
Een vogelvriendelijke tuin, helpt voor een natuurlijke bestrijding van heel wat insecten. Maak je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk, plaats vogelhuisjes, eettafels en voorzie her en der vogel eten in de winter.
-
Bestrijden van insecten kan op nog een andere natuurlijke wijze : engerlingen bestrijden met aaltjes, bladluis met lieveheersbeestjes, mieren verjagen door koffiegruis te strooien, goudsbloemen aanplanten, tagetes aanplanten tegen aaltjes in de grond, plaats kopertape om slakken en mieren te weren,..
Kortom, een natuurlijkere aanpak voor onkruid, is zeker geen moeilijke klus.
TIP 4 – Bescherm ons kostbaar ecosysteem – Stimuleer biodiversiteit in jouw eigen tuin
Biodiversiteit, wat houdt dat nu precies in? En waarom zouden we daar belang aan hechten? Wat is dat nu eigenlijk?
Het is simpel gezegd de verscheidenheid aan leven op onze aarde, dus alle planten, dieren en micro-organismen. De biodiversiteit beïnvloedt werkelijk alles in ons dagelijks leven, zoals onze voeding, onze (mentale) gezondheid, het klimaat,..
De biodiversiteit van onze aarde is onze bondgenoot tegen de klimaatverandering of klimaatcrisis. Een voorbeeld van hoe dit nu in praktijk gaat, bomen nemen bijvoorbeeld 1/3de van de CO2 uit onze lucht.
Door meer biodiversiteit in onze dichte omgeving te gaan voorzien, kunnen we de planeet en onszelf beschermen tegen de klimaatveranderingen.
Maar wat kan jij nu precies doen? Wij geven alvast enkele tips mee:
-
Plant diervriendelijke, inheemse planten en struiken aan in je tuin. Dan trek je vooral insecten en dieren aan die hier thuis horen.
-
Plant of zaai bloemen met extra veel stuifmeel, geen viooltjes dus, eerder rozen.
-
Zorg voor onze bijen en vlinders en plant sierlijke bijenlokker planten of vlinderlokkende planten, zoals de Buddleja (vlinderstruik) of Asters of kies voor biologische bloembollen. Deze hebben namelijk vaak grotere stampers en kan er dus meer stuifmeel uit gehaald worden.
-
Ruim niet direct al jouw afgevallen bladeren op, laat ze even liggen of kies een plekje uit in je tuin waar je deze kan verzamelen. Dit is namelijk een prima schuilplaats voor egels in de winter.
-
Plant een fruitboom! Dit is een echte winwin voor jou en de insecten in de tuin. De voorjaarsbloesems voorzien vroeg stuifmeel voor onze vrienden de insecten en jij plukt nadien letterlijk de vruchten ervan.
-
Plaats een vijver of waterornament in je tuin. Wil of kan je geen vijver plaatsen? Een vogelbad of zelfs een kuip met water kan! Zo zorg je ervoor dat de dieren en insecten in je tuin makkelijk kunnen drinken.
-
Als je dan toch bijvriendelijke planten hebt geplaatst is de volgende stap, uiteraard, het hangen van een insectenhotel in je tuin. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten, voor elk wat wils.
-
Heb je nog ergens dood of slecht hout liggen? Of sleuren jouw kinderen ook altijd van overal takken mee naar huis? Stapel het op in je tuin, dit is namelijk een ideale schuilplaats voor levende organismen en insecten. Een plekje voor de biodiversiteit in je tuin dus!
-
Je kan ook altijd je eigen compost maken en rond je planten plaatsen. Het beschermt ze tegen de vorst in het najaar en kan ook vocht in je grond houden bij warme zomers. Verder vermijd je onkruid en alle insecten in je tuin gaan hier vrolijk van worden.
-
Neem eens deel aan “Maai mei niet”. Een hele maand je gras niet afrijden, de vogels en insecten, alsook egels vinden lang gras fijn en zullen je dankbaar zijn.
-
In het najaar snoei je best niet te snel je planten die in “zaad” staan terug, vogels kunnen hier nog heerlijk van smullen in het najaar & de winter.
-
Als je dan toch meer vogels in je tuin hebt, kan je wat nestkastjes voor hun hangen.
-
Nog een laatste tip! Heb je een braakliggend stukje in je tuin? Of een plekje waar je niet direct weet wat ermee te doen? Zaai dan je eigen bloemenweide. Een feest voor bijen, vlinders en insecten en jij kijkt uit op prachtige bloemen.